Adela går mot strömmen: ”Att vara domare är världens bästa extrajobb”

Hur stannar man inom sporten när fotbollslaget lägger ner? Adela Krakonja satsade på att bli domare, och fastnade direkt.­ Nu­ vill ­hon ­få ­fler ­tjejer ­att ­döma­ fotboll i Jönköping.
– Att vara domare är världens bästa extrajobb, säger hon.

I Jönköping finns det ungefär 100 fotbollsdomare. Av dem är Adela Krakonja, 21 år, ensam tjej. Hon kom in i domarklubben efter att hennes fotbollslag lades ner. Det har hon inte ångrat en sekund sedan dess.
– Jag brukar säga att jag både får betalt och bättrar på min kondition samtidigt som jag får titta på fotboll. Som fotbollstokig tycker jag att det är fantastiskt, säger hon.

Adela Krakonjas domarkarriär pågår vid sidan om studierna till lärare. Två sysslor som i mångt och mycket går hand i hand.
– Det finns många liknelser i rollen som ledare. Som domare leder jag matchen och måste våga markera och använda rösten på rätt sätt. Det kommer jag att ha nytta av i arbetslivet och mötet med mina elever.
– Samtidigt är det en perfekt kombination. Jag kan läsa på dagarna och dömer fotboll kvälls- och helgtid. Och så är det en väldigt bra extrainkomst.

Att hon är ensam tjej i domarklubben är ingenting som bekymrar henne. Däremot ser hon väldigt gärna att fler tjejer söker sig till att bli domare. Dels för att hon tror att många skulle trivas i rollen, dels för gemenskapens skull.
– Vi har varit fler tjejer tidigare och det har jag uppskattat. Vi har haft en nära kontakt, kunnat samtala om hur det är och hur det går genom att titta och lära av varandra. Det kan jag sakna nu när jag är ensam tjej, säger Adela.

Vilka är det då som kan lockas till att söka sig till domaryrket? Adela kan bara titta tillbaka på vad som fick henne att hoppa på uppdraget.
– Det är en riktigt bra chans att stanna inom sporten. Mitt lag lades ner, men för mig var det en självklarhet att på något sätt fortsätta med fotboll. Det tycker jag är så härligt. Jag har blivit kvar inom fotbollen, fast på ett annat spår, och håller mig fortfarande aktiv.
– Jag tror att fler tjejer behöver bli påminda om att man kan fortsätta inom sporten även om man skadar sig eller slutar att spela. Det behövs alltid domare och ledare. Som det är nu är vi alldeles för få tjejer.

För mer information, kontakta:
Peter Stefansson, ordförande domarkommittén peter.stefansson@orionpharma.com
0706-236 174

Smålands Fotbollförbund, med säte i Jönköping, och stiftat den 19 mars 1911, är en politiskt och religiöst oberoende ideell organisation, som har till uppgift att, i rollen som Svenska Fotbollförbundets (SvFF:s) regionala organ, främja, utveckla och administrera fotbollidrotterna, Fotboll, Futsal och Beach Soccer, i distriktet.