Futsal


Futsal i Sverige

Tillsammans med den vanliga fotbollen och Beach Soccer är futsal en utav de tre grenarna inom FIFA:s fotbollsfamilj. Sedan 2006 har Sverige spelat futsal enligt FIFA:s (det internationella fotbollsförbundet) regelverk. Futsal klassificerades i samband med det som den enda varianten av inomhusfotboll av Svenska Fotbollförbundet (SvFF).

Under 2012 startade Svenska Fotbollförbundet ett herrlandslag i futsal och första landskampen spelades samma år mot Frankrike i Göteborg. I februari 2016 startades det första ungdomslandslaget i futsal och detta för F17 där första landskampen spelades mot ingen mindre än Spanien. Svenska Fotbollförbundet startade även i år (2018) ett damlandslag i futsal. Premiärlandskampen beräknas att spelas i början april på hemmaplan mot Tjeckien.

Säsongen 2014/2015 startade Svenska Fotbollförbundet en inhemsk futsalliga, Svenska futsalligan (SFL). Ligan innehöll då 16 lag från hela landet, fördelat på två 8-lags serier (norra och södra). Utöver detta spelas också regional- och distriktsserier. Dessutom spelas SM för ungdomar, 15 & 17 år, som en årlig återkommande tävling runt om i Sverige.

Futsal är idag en av Sveriges och världens snabbast växande sporter och idag finns det i Sverige över 155 000 registrerade futsalspelare, vilket är fler än vad någon annan hallidrott har.

Futsal i Småland

Smålands Fotbollförbund tillsatte under 2016 en egen Futsal- och Beach Soccerkommitté för att kunna arbeta och verka för att futsal ska kunna växa och utvecklas i distriktet, både på herr-och damsidan men också på barn- och ungdomssidan.

I dagsläget spelas det Division 2 futsal för herrar i Småland med slutspel i februari där Småland har två platser för vidare kval till futsal Division 1. För damer koras årligen Smålandsmästarna i distriktsmästerskapet som också det avgörs i februari.
Det spelas också JDM för P18 i Småland och slutspelet går av stapeln i början på februari månad. Sedan några år anordnas regionala slutspelen i SM-kval för pojkar och flickor 15 år och 17 år i Småland och närmare bestämt Jönköping.

Säsongen 2016/2017 gick Fågelfors IF som nykomlingar segrande ur Division 1 och fick i kvalet till högsta ligan SFL (Svenska Futsalligan) möta klassiska GAIS i två kvalmatcher. Fågelfors IF förlorade dock dessa två matcher och platsen i SFL gick istället till Göteborgsklubben. På damsidan spelar Vetlanda United IF i Regionala Futsalligan Dam (RFL) och har kvalat till SM flera år i rad. Säsongen 2017/2018 vann man RFL Dam Östra Götaland

Biljettinformation Sverige-Italien

Vetlanda bjuder in till dubbla landskamper mot Italien för damlandslaget i Futsal. Matcherna spelas den 2 och 3 april i Iscar Arena, Vetlanda.


Futsallandskamper mot Italien i Vetlanda

I början av april spelar damlandslaget årets två första hemmamatcher. Nu står det klart att dubbellandskamperna mot Italien spelas i Vetlanda. Matcherna kommer att spelas 2-3 april i Iscar Arena.

Prova på futsal med Smålands FF under hösten!

Vi bjuder in flickor och pojkar 10-12 år (födda 08-06) att prova på futsal under hösten på olika orter runt om i Småland. Fokus kommer att vara på mycket spel och glädje.

Futsal SM-kval och DM ungdom

Nu är det dags att anmäla till vinterns Futsal SM-kval Ungdom F/P 02 & 04.
SM-kvalet är även ett Distriktsmästerskap i Futsal.

Frimånad för futsal

Från 1-31 augusti är det frimånad för övergångar i Futsal. Under denna månad behövs alltså inte moderföreningens godkännande av övergången utan det räcker med spelarens. Moderförening ska dock alltid informeras om övergången.

Ny futsalsäsong

Nu är inbjudan och anmälan öppen för säsongens futsalspel.

Futsalsäsong 2017/18

Nu är alla DM och seriespel för senior/junior fastställda. Se all information under Futsalfliken.

E-magasin - Futsal - Den nya sporten

Läs mer

Läs om futsal i Västerbottens Futsalmagasin

Futsal-magasin

Futsalinformation Regler och dokument

Fr o m 1/8 2007 införde SvFF nya bestämmelser för Futsalspelet. Detta innebar att de föreningar som deltar i sanktionerade tävlingar i Futsal måste ha sina spelare licensierade även som Futsalspelare.
Futsallicensiering görs i FOGIS via föreningsinloggningen. Är spelaren redan licensierad i annan förening så måste övergång ske med blankett eller via Fogis som handläggs precis som vanlig övergång.
Blankett finns hos oss och kostar 150:-, görs den via Fogis kostar den 125:-.
Alla turneringar som spelas med fyra utespelare och målvakt på sporthallsgolv eller på konstgräs är att betrakta som Futsalturnering och då är det Representationsreglerna för Futsal som gäller.
Här nedan finns information om vad som gäller för Futsalspelet fr. o m 1/8 2007

Länk till SvFF:s Futsalsida

Licensintyg för spelare fr. o m 15 år

Visa alla nyheter