Parafotboll

Idrotten vill få fler personer med funktionsvariationer att idrotta och att skapa förutsättningar för ALLAS deltagande och rörelseglädje! Idag finns det över 100 föreningar som erbjuder parafotboll och vi välkomnar nu fler till vår parafotbollsverksamhet.

Inkludering - Parasport Sverige och SvFF

Just nu pågår ett inkluderingsarbete där Parasport Sverige flyttar föreningar och aktiva till specialidrottsförbund, såsom Svenska Fotbollförbundet (SvFF). Parasport Sverige och SvFF samverkar för att genomföra gemensamma aktiviteter och skapa goda förutsättningar för sina föreningar och aktiva.

Vad är Parasport?

Parasport är idrott för personer med funktionsnedsättning. Funktionsnedsättningar kan grupperas på olika sätt:

I tävlingsverksamhet inom parasport finns idrottare med rörelsenedsättning (R), synnedsättning (S) och intellektuell funktionsnedsättning (I). I vissa fall inkluderas även spelare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Idrottare med hörselnedsättning (H) organiseras idag separat inom Dövidrottsförbundet.

Sammandrag i Vimmerby

Information om Parafotboll

Fotboll är världens största sport och utövas över hela världen. Det är en boll- och lagidrott som går ut på att sparka eller nicka in bollen i motståndarnas mål. Du kan spela antingen på gräs, konstgräs, grus, stränder (beachfotboll) eller inomhus (futsal).

Passar för dig som…

... vill prova fotboll och har någon form av funktionsnedsättning. Många föreningar har lag för personer med en intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF). Vissa föreningar har även lag för personer med rörelsenedsättning. Kontakta föreningen om dina behov och hör vilka möjligheter som finns.

Om du är

en person med en synnedsättning och istället vill lyssna efter bollen kan du spela 5-a-side fotboll.

Har du rörelsenedsättning och använder en så kallad walking frame kan du spela frame fotboll. Läs mer om Framefotboll genom länkarna här nedan:

Läs mer och hitta din närmsta förening här

Parafotboll

Parafotboll spelas oftast i tävlingsformerna 5 mot 5, 7 mot 7 eller 11 mot 11.

5-a-side

Framefotboll

Sök efter och hitta din närmsta förening här

Pågående projekt

SvFF har tillsatt 16 koordinatorer som stärker det uppsökande arbetet av fler föreningar med inriktning Parafotboll. Om du är en förening som vill starta upp parafotboll är du alltid varmt välkommen att kontakta koordinatorn i Småland. Du hittar kontaktuppgifter nedan:

Småland

Ellen Strand

ellen.strand@svenskfotboll.se

Webbaserad ledarutbildning kommer så småningom, håll utkik!

Föreningar kan söka ”Projektstöd parafotboll” för att utveckla sin parafotbolls-verksamhet. Projektstödet är ett Idrottsmedel som söks av er som fotbolls-förening via IdrottOnline.

Svenska Fotbollförbundet har inför perioden 2022–2023 tilldelats verksamhetsstöd paraidrott. Projektgruppen har tagit beslut på att delar av medlen ska omvandlas till ett sökbart Idrottsmedel likt Projektstöd IF för barn- och ungdomsverksamhet.

Satsningarna ska genomföras under 2022 och förslag på typ av satsning är följande:
  • Ledarutbildning

  • Barn- och ungdomsfotboll

  • Seniorfotboll 

  • Transport

  • Material

  • Annat

Ansökningsperioden är öppen till och med 30 november 2022.Samtliga ärenden ska återrapporteras senast den 31 januari 2023.

Vi kompletterar Skolbollens material och filmer för anpassning till Grundsär- och Gymnasiesärskola. Mer information kommer inom kort.

Filmning pågår.jpg

Filmning pågår!

Som i en del att integrera Parafotboll skapas nu inspirations- och utbildningsfilmer i syfte att sprida budskapet om att alla kan och alltid är välkomna in i fotbollens värld. Filmerna presenteras i slutet på 2022.

Något för alla

Inom Parafotbollens värld finns det olika föreningar och tävlingsformer att prova på för att du ska kunna hitta just ditt idrottsäventyr. Vi arbetar för att sprida information om detta genom film och utbildningsmaterial för alla att ha möjlighet att ta del av. 

Planerade evenemang 2024

Sammandrag 1: Vimmerby IF, 9 maj

Sammandrag 2: Velanda FF, 8 juni

Sammandrag 3: IF Eksjö Fotboll, 18 augusti

Sammandrag 4: Växjö BK, 7 september

Lästips

Kontaktperson