SmFF:s riktlinjer kring Corona (uppdaterad 31 maj)

Med anledning av Covid-19 hittar du här Smålands Fotbollförbunds information gällande verksamheten.

Sammanfattning - nuläge

 • Yrkesidrottslag får både träna och spela matcher.
 • Övriga lag (barn- och ungdomslag samt seniorlag) får bedriva träningsverksamhet, genomföra matcher och tävlingar i mindre omfattning samt delta vid mindre cuper och läger.
 • Nya publikbegränsningar gäller fr.o.m. den 1 juni 2021.

Lokala variationer kan förekomma och det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller i respektive kommun/region.

Riktlinjer för Svensk Fotboll 

För fullständiga riktlinjer inom svensk fotboll. 

Frågor och svar inom Smålandsfotbollen

 • Riktlinjen är att spela i normal omfattning. Med det menas att matcher kan genomföras i samma takt som en vanlig fotbollssäsong. Det är vanligtvis ungefär en match per vecka men det kan förekomma enstaka fall där man exempelvis även spelar en cupmatch eller har en extra omgång. Försök hålla antalet matcher nere så gott ni kan.
 • Ja, serierna spelas med enkelmöten och den första halvans omgångar är redan strukna i Fogis.
 • För ungdomar 13 år och uppåt startar tabellräkningen under ”andra halvan” av serien. Exempel: Har ni 18 omgångar så startar tabellräkningen från omgång 10. Har ni 14 omgångar startar tabellräkning från omgång 8. Barn 10-12 år har som vanligt inte tabellräkning. De matcher som finns i dessa åldrar kan spelas och rapporteras som vanligt men rent tabellmässigt finns inget som skiljer en tävlingsmatch från en träningsmatch på denna nivå – spela för att ha roligt när ni är överens om att match kan genomföras. Väljer ni att ställa in en match meddelar ni hampus.haglund@smalandsfotbollen.se
 • Välj resealternativ som så långt som möjligt innebär att resor sker isolerat från omgivningen och på ett sätt som att trängsel och närkontakt med andra undviks. Exempelvis privata bilar eller abonnerad buss. Undvik att resa med kollektivtrafik. Undvik externa kontakter under resan och på resmålet, alltså kontakter som inte är en naturlig del av matchens genomförande.

Barn- och ungdom samt junior (seriespel och DM)

 • 10-12 år: Matcher kan genomföras. I denna ålder finns ingen tabellräkning och lag kan börja spela matcher när de känner sig redo och bekväma, de riktlinjer som finns kopplade till matchgenomförande ska fortsatt följas och matcher ska rapporteras som vanligt.
 • 13-15 år: Tabellräkning startar först under "andra halvan" av serien och därför räknas endast enkelmöten till tabellen. Träningsmatcher kan spelas under våren och de matcher som finns i Fogis kan användas för detta.
 • 16-19 år: Serier genomförs genom enkelmöten. 
 • DM 15 och 16 år: Sista speldatum för vårens omgångar i DM 15 och 16 år har skjutits framåt, se nya datum här. Det är dock tillåtet att spela sin DM-match i omgång ett tidigare förutsatt att båda föreningarna är överens och genomförandet kan följa de riktlinjer som finns.

Träningsmatcher i FOGIS

För barn- och ungdomar upp till 15 år finns sedan tidigare matcher publicerade i Fogis. Vill lag använda dessa som träningsmatcher går det såklart bra och föreningarna kommer sinsemmelan överens om speltid.

För P05 ligger samtliga mathcer under första halvan som inställda. När ni kommit överens om att en av dessa matcher ska spelas fyller ni formuläret nedan så låser Smålands FF upp matchen och lägger till en domarklubb som sköter tillsättning av distriktsdomare. Föreningsdomare får inte användas för matcher på denna nivå.

 

Seriespel senior, distriktsserier

Smålandscuperna

Toyota cup dam och herr är inställt under säsongen 2021. 

Övriga DM spelas men med förskjutet spelschema. Information har skickats till deltagande föreningar. 

Förbundsserier

SvFF beslutar gällande förbundsserier. 

Utbildning

Följande ledar- och spelarutbildningsaktiviteter ställs in under våren:

 • 5 juni, Utbildningsläger 3 F07
 • 6 juni, Utbildningsläger 3 P07
 • 29 juli-1 aug, Västervikslägret F/P06, F/P07
 • 31 juli-1 aug, Västervikslägret F/P08
 • 31 juli-1 aug, Smålandssamling F/P05

Ny planering för spelarutbildningsaktiviteter kommer inom kort. 

Utbildning i föreningsmiljö

Följande utbildningar går att genomföra från den 1 juni under förutsättning att regeln kring åtta personer inomhus följs:

 • Lagbesök i alla spelformer, med fotbollsanalys Veo eller med fokus målvakt.
 • Spelformsutbildning i alla spelformer. 
 • Utbildning i fotbollsskolan – lira blågult.

Samtliga av dessa utbildningar innefattar teori och praktik. Därmed är det viktigt att vi håller oss till de restriktioner och riktlinjer som finns för samlingar inomhus respektive utomhus. Kontakta er fotbollsutvecklare eller intresseanmäl på hemsidan kring dessa utbildningar:

 

Tränarutbildningar (Innefattar Tränarutbildning C, B-ungdom, A-ungdom, Målvaktstränarutbildning C och B, Futsal och UEFA B)

Uppskjutet tills lättnader sker i restriktionerna. Vår förhoppning är att kunna öppna upp för de här utbildningarna efter semestern. Ni föreningar som är intresserade av att arrangera en tränarutbildning när det är tillåtet får gärna intresseanmäla detta på vår hemsida, se ovan. Efter genomförd intresseanmälan kommer vi kontakta er för bokning av datum.

 • UEFA B: Preliminär start efter seriespelet är slutfört, antagna deltagare kommer få besked så fort planeringen är spikad.
 • A-ungdom: TBA – kommer att planeras när vi vet datum för UEFA B
 • Målvaktstränarutbildning B: TBA – planeras efter lättnader i restriktioner
 • Tränarutbildning Futsal: TBA – planeras efter lättnader i restriktioner