SmFF:s riktlinjer kring Corona (uppdaterad 2 juli)

Med anledning av Covid-19 hittar du här Smålands Fotbollförbunds information gällande verksamheten.

Sammanfattning - nuläge

 • De idrottsspecifika restriktionerna har tagits bort
 • Idrottsföreningar och utövare ska fortsatt vidta åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19 beaktande Folkhälsomyndighetens allmänna råd
 • Nya, lättade, publikbegränsningar gäller

Lokala variationer kan förekomma och det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller i respektive kommun/region.

I Regionerna Jönköping, Kronoberg och Kalmar finns i dagsläget inga särskilda restriktioner/rekommendationer. Håll er uppdaterade i respektive region.

Tänk på att fortsatt gäller Covid 19-lagen som reglerar användning av omklädningsrum och andra aktivitetsytor inomhus. Eventuell uppdatering/reglering sker den 15 juli. 

För frågor gällande Covid 19-lagen kontakta din Länsstyrelse. 

Riktlinjer för Svensk Fotboll 

För fullständiga riktlinjer inom svensk fotboll. 

Frågor och svar inom Smålandsfotbollen

 • Ja, serierna spelas med enkelmöten och den första halvans omgångar är redan strukna i Fogis.
 • För ungdomar 13 år och uppåt startar tabellräkningen under ”andra halvan” av serien. Exempel: Har ni 18 omgångar så startar tabellräkningen från omgång 10. Har ni 14 omgångar startar tabellräkning från omgång 8. Barn 10-12 år har som vanligt inte tabellräkning. De matcher som finns i dessa åldrar kan spelas och rapporteras som vanligt men rent tabellmässigt finns inget som skiljer en tävlingsmatch från en träningsmatch på denna nivå – spela för att ha roligt när ni är överens om att match kan genomföras. Väljer ni att ställa in en match meddelar ni hampus.haglund@smalandsfotbollen.se
 • Följande publikbegränsningar gäller från 1 juli: - Högst 600 personer vid utomhusarrangemang - Högst 3000 personer vid utomhusarrangemang där särskilt anvisade sittplatser kan anvisas - Om arenan kan delas upp i sektioner där besökarna inte kommer i kontakt med andra sektioners besökare gäller ovanstående begränsningar för respektive sektion. För mer information gällande förhållningssättet se SvFF:s riktlinjer och råd. Föreningen ansvarar för att dessa regler följs och att tillräcklig yta finns att tillgå för att undvika trängsel hos publiken.
 • Ja, läger och cuper kan genomföras utan begränsning från den 1 juli. Men det är viktigt att komma ihåg att de allmänna råden för individen och verksamhetsansvariga fortsatt kvarstår i enlighet med Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smittspridning av covid-19 m.m. Läs mer om hur läger, cuper, sammandrag osv ska planeras och riskbedömas enligt: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/lager-och-cuper/

Barn- och ungdom samt junior (seriespel och DM)

 • 10-12 år: Matcher kan genomföras. I denna ålder finns ingen tabellräkning och lag kan börja spela matcher när de känner sig redo och bekväma, de riktlinjer som finns kopplade till matchgenomförande ska fortsatt följas och matcher ska rapporteras som vanligt.
 • 13-15 år: Tabellräkning startar först under "andra halvan" av serien och därför räknas endast enkelmöten till tabellen. Träningsmatcher kan spelas under våren och de matcher som finns i Fogis kan användas för detta.
 • 16-19 år: Serier genomförs genom enkelmöten. 
 • DM 15 och 16 år: Sista speldatum för vårens omgångar i DM 15 och 16 år har skjutits framåt, se nya datum här. Det är dock tillåtet att spela sin DM-match i omgång ett tidigare förutsatt att båda föreningarna är överens och genomförandet kan följa de riktlinjer som finns.

Träningsmatcher i FOGIS

För barn- och ungdomar upp till 15 år finns sedan tidigare matcher publicerade i Fogis. Vill lag använda dessa som träningsmatcher går det såklart bra och föreningarna kommer sinsemmelan överens om speltid.

Seriespel senior, distriktsserier

Smålandscuperna

Toyota cup dam och herr är inställt under säsongen 2021. 

Övriga DM spelas men med förskjutet spelschema. Information har skickats till deltagande föreningar. 

Förbundsserier

SvFF beslutar gällande förbundsserier. 

Utbildning

Från och med 1 juli kan utbildningsaktivteter genomföras centralt eller i föreningsmiljö. Tänk på att följa allmänna råd och riktlinjer. Viktigt att vi håller oss till de restriktioner och riktlinjer som finns för samlingar inomhus respektive utomhus.

Följande ledar- och spelarutbildningsaktiviteter ställs in:

 • 29 juli-1 aug, Västervikslägret F/P06, F/P07
 • 31 juli-1 aug, Västervikslägret F/P08
 • 31 juli-1 aug, Smålandssamling F/P05

 

Tränarutbildningar (Innefattar Tränarutbildning C, B-ungdom, A-ungdom, Målvaktstränarutbildning C och B, Futsal och UEFA B)

Tränarutbildningar kan nu genomföras som normalt. För mer information kring tränarutbildningar: