Hallbygge med miljötänk i Aneby

Aneby SK har haft miljöaspekten med hela vägen när nya Furulidshallen planerats. Arbetet är imponerande och här om veckan fick föreningen möjligheten att visa upp det för besökande centerpartiledaren Annie Lööf.

Den nya hallen är placerad med ena långsidan i direkt söderläge för att maximera effekten från solcellspanelerna på taket. Grundtanken är att generera all el för belysningen i hallen och för de värmepumpar som värmer lokalerna och varmvattnet.

Dessutom har en damm anlagts där allt takvatten från den stora hallbyggnaden samlas. Vattnet återanvänds sedan för att bevattna fotbollsplanerna på sommaren och vintertid för att göra konstsnö. Dammbygget har gjorts i samarbete med SOK Aneby.

Rent ekonomiskt sparas stora kostnader in för värme och vatten. Klubben var också noga med att investeringen samt driftskostnaden för de tio första åren skulle vara finansierat innan byggstart. Det har man lyckats med och man har till och med samlat in det kapital som behövs för att kunna lägga in nytt konstgräs och måla om hallen efter tio år!

Arvsfonden, RF, SvFF (Investeringsfond Anläggning) och ett 90-tal lokala företag och institutioner, samt 300 privatpersoner, har tillsammans bidragit med 13,9 miljoner kronor.

Nu har kommunens fyra fotbollsföreningar och deras ungdomsverksamhet gratis träning i Furulidshallen garanterad i minst tio år. På dagtid nyttjas hallen av skolverksamhet och på kvällar och helger av fotbollsföreningarna.

Centerledaren Annie Lööf hade hört talas om miljötänket när smålandsklubben byggde sin hall och vid ett besök nyligen fick Kenneth Råsberg från Aneby SK möjlighet att berätta mer. Lööf, med målvaktsmeriter från IFK Värnamo, var mäkta imponerad över helhetstänket kring nya Furulidshallen.

Not: Tack till Kenneth Råsberg och Aneby SK för bilder och faktaunderlag!