Att tänka på vid provträningar

När vi nu är inne i uppehåll från fotbollssäsongen är det många lag som planerar inför nästa år. En av de viktigaste frågorna är vilken spelartrupp man har att tillgå och här hittar du viktiga saker att tänka på när spelare ska provspela i en annan förening.

Det är inte ovanligt att spelare i olika åldrar vill provträna för en annan klubb av olika anledningar. Det kan vara känsligt och svårt att veta hur man ska agera vid dessa tillfällen. Det är inte heller ovanligt att det uppstår en viss irritation mellan klubbar, lag och ledare vid dessa tillfällen. 

Därför har Smålands FF följande riktlinjer gällande provträningar/övergångar när det gällerbarn- och ungdomsspelare:

  • Barn- och ungdomsspelare får inte byta förening under pågående speltermin om spelaren deltagit i match under spelterminen. Byte får ske när en speltermin är slut och spelaren inte hunnit spela i föreningen den nya spelterminen. Vid särskilda skäl som exempelvis flytt kan dispens ges för byte under pågående speltermin.
    Spelterminer: Perioder omfattande 1 mars – 30 juni, 1 juli – 31 oktober samt 1 november – 28 februari.
  • Alla provträningar/klubbyte ska ske utifrån spelarens egen önskan.
  • Vid provträning/klubbyte ska den första kontakten tas av spelaren eller spelarens målsman på eget initiativ. All annan kontakt anses vara ett värvningsförsök.
  • Kontakt inför provträning/klubbyte ska följa följande ordning
    1. Spelaren/målsman kontaktar nuvarande förening.
    2. Spelaren/målsman kontaktar den "blivande" föreningen.
    3. "Blivande" förening kontaktar den nuvarande föreningen.
    4. Provträning genomförs
  • Riktad information till spelare eller grupper av spelare i andra föreningar anses vara ett värvningsförsök.
  • Öppna träningar bör ske under icke-säsong.

Följer man dessa riktlinjer och ser till att ha en bra dialog kan konflikter undvikas. Även om dessa riktlinjer är skrivna med barn- och ungdomar i åtanke kan de med fördel följas även i seniorfotboll.