Nedslag från matchklimathelgen 18-19 maj

Den 18–19 maj genomfördes Matchklimathelgen i hela fotbollssverige, med syfte att gemensamt gå ihop för ett bättre matchklimat i fotbollen.

Samtliga fotbollsförbund i landet, tillsammans med företrädare från svensk fotboll på alla nivåer, manifesterade föregående helg tillsammans för ett bättre matchklimat. Syftet var att gå ihop och visa att det är viktigt med ett bra klimat kring alla fotbollsplaner framåt.

Smålands Fotbollförbunds personal, förtroendevalda och kommittémedlemmar gästade utvalda matcher i hela distriktet. Matcher besöktes i samtliga tre län och syftet var att hälsa på domare, spelare och ledare samt bevaka det stundande matchklimatet. Matcherna spelades i olika serier, åldrar och spelformer.

Sammantaget var det ett gott matchklimat runt om i Småland. Arbetet fortsätter nu med en sammanställning av besöken, med noteringar kring insamlade händelser. Sammanställningen redovisas sedan från Smålands Fotbollförbunds sida.

Under veckan besökte vi även Gripenbergs BK som berättade om deras arbete med ”Heja Fotboll” och ett bättre matchklimat.

Några kommentarer om helgen från våra utsända

”Rapporterar från en härlig kväll i Hestra där P12 tog emot Värnamo Södra. Bra och juste fotboll. Två unga domare som skötte sig bra och som stöttades av en domarcoach från styrelsen. 4 ledare i varje lag som coachade på ett bra sätt. Efter matchen samlades alla för en lagbild…  visar väl klimathelgen på ett bra sätt!”

Foto: Matchen mellan Hultagårds IF och Bodafors SK genomfördes med god stämning matchen igenom.

”Det var en trevlig stämning på matchen mellan Hultagårds IF och Bodafors SK i detta lilla samhälle. Kul att de små föreningar på landsbygden får ihop ett seniorlag. Blev ett uppskattat besök!”

Arbeta med matchklimatet i er förening

Matchklimathelgen den 18–19 maj var en av två helger som är inplanerade under 2024. Nästa helg äger rum den 7–8 september. Men för att nå ett långsiktigt resultat krävs ständigt arbete från hela fotbollssverige. Det är arbete och en inställning som ska finnas där varje match som spelas. Svensk Fotboll har tagit fram gemensamt material som föreningar smidigt och enkelt kan skriva ut och använda sig av.