Tillsammans tar vi ansvar!

Alla vi inom Smålandsfotbollen behöver ta vårt ansvar för vår fotbollsmiljö och klimatet kring våra matcher, från spelare och ledare till publik och vårdnadshavare.

Vi vet att de allra flesta uppför sig på ett bra sätt och gör matchen till den positiva upplevelse som den ska vara. Tyvärr finns det ändå för många som inte gör det och matchklimatet i barn- och ungdomsfotbollen samt seniorfotbollen är just nu inte tillräckligt bra.

Vi ser återkommande händelser kopplat till kritiska kommentarer och beteende mot våra domare. Men också ledare och spelare som beter sig olämpligt mot varandra.

Vi vuxna behöver ta ett ansvar och föregå med gott exempel men också utbilda och stötta våra barn och ungdomar. Oavsett om det gäller våra spelare eller våra domare. Vi måste respektera och tänka på att framför allt våra ungdomsdomare är under utbildning precis som våra spelare. Tänk på att våra barn och ungdomar beter sig som vi vuxna beter oss.

Fram till den 19 juni har Smålands Fotbollförbund hanterat 161 disciplinärenden. Några nedslag som sticker ut:

  • 68 ärenden – olämpligt uppträdande mellan spelare eller mot domare
  • 28 ärenden – ojust spel där bollen är spelbar, missad tackling etc
  • 21 ärenden – ojust spel där bollen ej är spelbar
  • 15 ärenden – utvisad ledare

Utöver det har vi ett antal exempel på händelser från vårens matcher:

  • Ett 13-årslag blir hotade av motståndare på parkeringen när dom anländer till matchen. Under matchens gång känner ledare att man avsiktligt är ute efter att skada motståndare samt att man hotar domare under matchen. Ledare väljer att ställa in returmötet då man känner att detta äventyrar spelarnas säkerhet.
  • Spelare i P2009 sparkat ner och även utdelat slag med knytnäve mot motspelare. I samma match rapporteras även strypgrepp och aggressiva kapningar mellan spelare. Matchen avbryts i halvtid pga säkerhetsrisk.
  • Spelare i 15-årslag uttrycker efter varning att han ska ”plocka” domaren vilket renderar i utvisning. I fortsatt aggressiv diskussion med domaren slår spelaren sin lagkamrat i huvudet med knytnäve när lagkamraten försöker lugna ner situationen. Lagkamraten faller till marken. Vid omklädningsrummet sparkar spelaren in dörren och uttalar sedan hot mot domare att han ska skjuta honom samt gör pistoltecken.
  • Pojkar födda 2014 tilltalar motståndares ledare med könsord när han vill tacka laget för en match som man förlorat.  

Det är dags att vi alla tillsammans tar vårt ansvar nu. 
För en tryggare matchmiljö – för alla!

Smålands Fotbollförbund

Christer Gustafsson, ordförande

Conny Nilsson, distriktschef