Distriktschef Conny Nilsson önskar trevlig sommar och reflekterar

Semestertiderna närmar sig och en välbehövlig paus från vardagen väntar för många av oss. Jag ser redan fram emot höstens alla aktiviteter och möjligheter.

Svensk Fotboll är inne i en omställningsfas på flera plan, allt för att stärka och utveckla den svenska modellen, för att möta den internationella konkurrensen på yttersta nivån. Men allt startar hos oss i distrikten. Tillsammans kan och kommer vi att fortsätta den resan inom fotbollsfamiljen.

Omställning i Svensk Fotboll, det har nog inte undgått många att det arbetas med en omställning inom svensk fotboll. Smålands Fotbollförbund står väl rustade för att möta framtidens utmaningar och möjligheter. Personal, förtroendevalda och kommittéer gör många och fina insatser för att värna om den svenska modellen som växer fram.

Damerna står starka och presterar många fina resultat, laget placerar sig just nu på en fin 6:e plats i FIFA:s världsranking. EM-kvalet är i rullning och den 16 juli väntar en otroligt spännande match hemma mot England, troligtvis helt avgörande för en direktplats till EM i Schweiz 2025. Men innan dess ska man möta Frankrike den 12 juli i Frankrike och ett bra resultat i den matchen bäddar så klart för ett väldigt fint utgångsläge inför matchen hemma mot England.

Herrarna har haft det tuffare den senaste tiden och inte kvalificerat sig till EM- eller VM-slutspel sedan 2020 (spelades 2021) respektive 2018. Laget placerar sig just nu på plats 28 i FIFA:s världsranking.

Våra landslag är det finaste man kan representera och den resan börjar alltid hos distrikten. Allt ifrån domarutbildning, ledar/tränarutbildning, spelarutbildning mm. En viktig förutsättning för att lyckas med allt det här och att få den stora ideella verksamheten ute i distriktet att fungera och att gå ihop är klimatet runt våra föreningar och framför allt klimatet på våra matcher.

Tillsammans tar vi ansvar, någonstans får det vara nog! Den gränsen har tyvärr redan passerats för ett bra tag sedan. Vad menar vi med det? Jo, det är alldeles för mycket incidenter runt våra matcharrangemang. Några exempel är: 

  • ungdomsdomare som får skäll
  • ungdomsdomare kallas för olika mindre begåvade saker och hängs ut av vuxna människor på ett helt oacceptabelt vis
  • våld mellan spelare, spelare ledare och spelare domare
  • allvarliga hot mot domare från spelare, ledare och publik

Per den 16 juni hade vi registrerat inte mindre än 161 disciplinärenden. Detta gäller såväl barn- som ungdom samt senior.

Det är hög tid till förståelse att den här utvecklingen inte gynnar det som vi älskar att hålla på med dvs fotboll i alla dess olika former. Vi måste tillsammans se till att dessa beteenden försvinner från våra arrangemang och att det är vi vuxna som ska göra skillnad.

Självklart sköter sig den stora massan bra och agerar på ett sunt och balanserat vis, det är just därför som min övertygelse är att om vi samlas runt problematiken ute i våra föreningar så kommer de goda krafterna att vinna! Men det är ett arbete som måste göras och det måste göras i respektive förening i samsyn med spelare, ledare, publik och vårdnadshavare, tillsammans tar vi ansvar!

Smålands Fotbollförbund, som står för ca 10% av svensk fotboll har alltid haft som ambition att vara en stor och viktig del av svensk fotbolls totala utveckling, Det kommer inte av sig självt utan är en frukt av ett målinriktat och väl avvägt arbete över lång tid. Vi har en organisation som genomsyras av en framåtlutad anda och en välvilja till sunda värderingar.

Men den viktigaste delen i hur vi tillsammans kommer att lyckas är alla våra fina föreningar runt om i distriktet. Det är här som grunden till fotbollens fortsatta utveckling nu och i framtiden avgörs. Det görs i mångt och mycket ett fantastiskt arbete i distriktets samtliga föreningar! Att det sedan finns utmaningar som vi redan har varit inne på, det kommer det alltid att göra. Men vi har alltid överlevt och tagit oss igenom olika former av trånga passager, fotbollen ska och kommer alltid att övervinna sina utmaningar om vi fortsatt arbetar starkt tillsammans.

Vi vill rikta ett stort tack till alla våra föreningar som varje vecka och dag bedriver verksamheter i fotbollens anda!

Heja fotboll, utöver riktade insatser som matchklimatshelger (nästa matchklimatshelg är den 7-8 september), har vi konceptet Heja Fotboll. Där vi trycker på just matchklimatet, det är en satsning som har funnits sedan ett antal år tillbaka i tiden. Ta gärna kontakt med kansliet för ytterligare information och utskick av material. Många klubbar arbetar med konceptet redan och har fått positiva effekter av det riktade arbetet med tex matchvärdar från den egna föreningen.

  • SPELARE respekterar domare, ledare och båda lagens spelare
  • LEDARE agerar föredömligt mot spelare, domare och ledare
  • DOMARE dömer och alla respekterar domsluten
  • PUBLIK hejar på ett positivt sätt med ett vårdat språk

Tveka inte att ta en kontakt med Smålands Fotbollförbund för att komma igång med Heja Fotboll om ni inte redan är igång.

Avslutningsvis, vill jag önska er alla en riktigt härlig sommar, själv startar jag semestern med några fina dagar i Göteborg under Gothia Cup. Finns det ett bättre sätt att få inleda sin semester på!

Tack för en fin vår, vi ses ute på IP och arenor under hösten igen.

Vi håller vårt kansli stängt för besökare vecka 29-31. Vår telefonväxel håller också stängt samma veckor.

Ni kan fortfarande kontakta oss via mejl, men tänk på att svaret kan dröja tills vi är tillbaka.