Marie Louise 82 får äntligen spela fotboll

Vad innebär det att vänta 82 år på något man alltid velat ha? Fråga Marie Louise Svensson i Räppe. Hon har äntligen fått börja spela fotboll i ett lag.
- Det är en dröm som går i uppfyllelse. Fotboll och lagidrott var inte tillgänglig för flickor i min generation.

Det är en solig förmiddag i utkanten av Växjö. Högtalaren pumpar på med upptempomusik där ett gäng seniorer värmer upp. Gruppen består av nio kvinnor och nio män. Så jämlikt har det inte alltid varit, vare sig i Räppe eller i andra delar av Sverige för den delen.

  • Jag tycker att det är fantastiskt att plötsligt få vara med och spela. Tjusningen är gemenskapen och att det är mixat med både herrar och damer. Och så är det en känsla av inre glädje som kom när jag gjorde mål. Det var som att vara barn på nytt, säger Marie Louise Svensson.

Såväl hon som lagkamraten Birgitta Stark har barn och barnbarn engagerade i Räppe GoIF. När klubben under våren 2024 lanserade idén om gåfotboll var bägge snabba att haka på. Efter årtionden på ”fel” sida linjen, var suget stort att få kliva in på gräset på nya Räppevallen, som invigdes år 2022 och som ligger idylliskt belägen intill Norra Bergundasjön. 

- Främst gör jag det för den fysiska aktiviteten och för att träffa nya människor som också tycker att det är kul, säger Birgitta Stark.

I en färsk studie som Inger Eliasson, lektor i idrottspedagogik vid Umeå universitet, presenterat visar det sig att män i storstäder och som är födda i Sverige är överrepresenterade inom gåfotboll. Samma rapport visar också att kvinnor inom gåfotboll är ännu mer positivt inställda till sporten än sina manliga kollegor.

Jag tror att det beror på att vi inte har fått delta från första början. Det var alltid pojkar som lagidrottade, medan vi fick ägna oss åt gymnastik, körsång och sådana aktiviteter.

- Men det finns också en känsla av att jag fortfarande i min ålder kan göra något som bara var ämnat för pojkar förr i världen. Jag tror att det finns en spänning i det för alla kvinnor som börjar med gåfotboll, säger Marie Louise Svensson.

Birgitta Stark tror att gåfotbollen och i förlängningen fotbollen kan bli ännu mer jämställd om hennes generationssystrar bjuds in med rätt budskap.

- Jag tror att mycket handlar om att ge kvinnor en utmaning. Många vet inte hur gåfotbollen fungerar och att det exempelvis krävs en del disciplin att inte springa. Men det gäller också att trycka på det välmående som gåfotbollen ger rent fysiskt. Det är mycket motion och rörelse, och du förbättrar din balans.

”Så länge som möjligt”, svarar de närmast unisont på frågan om hur länge de kommer att hålla på. Birgitta Stark och Marie Louise Svensson fick visserligen inte samma förutsättningar som sina manliga generationskamrater när de växte upp på 40- och 50-talet. Men i Räppe år 2024 har rättvisan kommit en bra bit på vägen.

-Det är inte bara glädjen och den fysiska biten. Känslan av att känna sig välkommen betyder mycket, säger Birgitta Stark.

Mattias Henriksson, gåfotbollsansvarig i Räppe GoIF, är nöjd med utfallet av satsningen på gåfotboll. Ur ett föreningsperspektiv ser han ett samhällsuppdrag i botten där äldre personer tas upp i föreningsgemenskapen på ett tydligare sätt än att enbart vara publik. På sikt ser Mattias Henriksson också att några av gåfotbollsspelarna kan bli en resurs för Räppe GoIF.

- Vi vill att klubben ska vara en klubb för alla, även för våra pensionärer. Tittar vi på träningen idag så ser vi hur fantastiskt roligt de har det. De har samma glöd som alla andra spelare.

- Förhoppningsvis blir det mer inbjudande för den här gruppen att ta sig till Räppevallen och titta på våra matcher. Och på sikt ser vi gärna att några engagerar sig i de ideella uppgifter som finns i en förening.

Mattias Henriksson är själv helfrälst av gåfotbollen och ser sig själv på planen i framtiden.

- Jag tycker att det är fantastiskt att man kan använda fotbollen som idrott också när man blivit till åren. Jag kan absolut tänka mig att spela gåfotboll om några år.

Hur har ni lyckats få till ett så jämställt lag, med lika många kvinnor som män?

- Vi använde oss av den lokala pensionärsföreningen. Sedan har vi marknadsfört oss en del via sociala medier. Men för det tjejgäng som är här har det varit mycket mun till mun, att de pratat med varandra och spridit budskapet. Då växer det.