Historia

Smålands Fotbollförbund, ofta förkortat Smålands FF eller SmFF, bildades den 19 mars 1911 i Nässjö. År 2023 består distriktet av 320 medlemsföreningar, vilket gör det tredje störst i Sverige.

Fotbollen fanns sedan 1907 med som en del under Smålands Idrottsförbund, med Adolf Ljunggren, Jönköping som förste ordförande. 

Förbundets säte förläggs till Jönköping, men 1913 överförs detta till Kalmar, för att redan följande år förflyttas till Huskvarna. Sedan dess har kansliet varit förlagt till Södra Vätterbygden.

Fotbollen i Småland startade omkring sekelskiftet, troligen i Kalmar, Jönköping
och Huskvarna.

Den första ”större” matchen arrangerades i alla fall i Jönköping, när det anordnades ”Svenska idrottstävlingar” den 30–31 augusti 1902. Under dessa dagar spelades bland annat en match om sjunde svenska mästerskapet mellan Örgyte IS och Jönköpings AIF (8–0).

Händelser genom åren

Milstolparna är hämtade ur förbundets jubileumsbok som publicerades när förbundet fyllde 10 år. 

1916: Förbundets första landskapsmatch spelas i Norrköping mot Östergötland. Detta var startskottet för de senare vanligt förekommande matcherna distrikten emellan. 

1919: Under årsmötet uttalas önskemål om att alla domare ska döma fotbollsmatcher efter samma principer. Samma år hålls en domarkurs i Svenska Fotbollförbundets regi i Jönköping. 

1923: På begäran av Svenska Fotbollförbundet instiftas den första tävlingen riktad mot ungdomsspelare i förbundet i formatet av ett distriktsmästerskap. Första segraren av distriktsmästerskapet för ungdomar blev Ängö IF.

1925: Anton Lindbergh debuterar som förste småländske domaren i Herrallsvenska. Tre år senare väljs han in som ordförande för förbundet och innehar den rollen i 39 år.

1932: Förbundets första tränarutbildningarna anordnas. De hålls i Kalmar och Jönköping. Förbundet spelar vänskapsmatch mot Litauens landslag i Kaunas och förlorar med 2-1.

1937: Förbundet arbetar fram ett avtal med Norrköpings försäkringscentral som gör det mera ekonomiskt för föreningar, anslutna till förbundet, att försäkra sina spelare.

1938: Fram till detta år administrerar förbundet även distriktets bandyidrott, men 1938 bildas ett eget specialidrottsdistriktsförbund i Svenska Bandyförbundets regi som tar över administrationen.

1946: Förbundet utökar landskapslagen till yngre åldrar för att stimulera ungdomsfotbollen

1954: Första gången en officiell landskamp, för Sverige, arrangeras inom förbundets geografiska område i Kalmar och motståndare är Island.

1963: Harry Bild blir första småländska vinnaren av utmärkelsen Guldbollen. 

1968: Östers IF blir det första småländska laget att vinna herrallsvenskt guld. Ett historiskt guld i och med att föreningen var debutant i högstaligan. Som Anton Lindberghs efterträdare, efter 39 år som ordförande, väljs Nisse "Glasblåsaren" Sjöström på årsmötet.

1970: Förbundets första damlagsserier arrangeras med 23 lag i fyra serie.

1974: Som Nisse "Glasblåsaren" Sjöströms efterträdare, efter 29 år som ordförande, väljs Lars-Åke Lagrell på årsmötet. En fotbollsledare som kommer att ha en betydande roll för svensk fotbolls utveckling framöver.

1980: Siv Karlsson väljs på årsmötet in i förbundets styrelse och blir därmed den första kvinnliga styrelseledamoten i förbundet.

1982: Margonia Påhlsson, från Vetlanda, debuterar som både första småländska och svenska kvinnliga domaren i Damallsvenskan.

1984: Sveriges första inomhusarena för fotboll byggs i Jönköping, Tipshallen. Vid invigningen i februari månad spelas en landskamp mot USA inför omkring 4 000 åskådare.

1985: Som Lars-Åke Lagrells efterträdare, efter elva år som ordförande, väljs Håkan Danielsson på årsmötet. Lars-Åke Lagrell utses till högsta tjänsteperson inom svensk fotboll i egenskap som generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet. Olle Nordin, från Delary, blir förbundskapten för herrlandslaget.

2006: Sveriges första beachsoccerförening bildas, i Vetlanda, vid namn Vetlanda United IF.

2010: IFK Värnamo vinner division 1 och blir med det klara för spel i Superettan. Östers IF och Jönköping Södra IF håller sig kvar, via kval, i densamma. Det innebär att säsongen efter spelar tre småländska lag i Superettan och ett i Herrallsvenskan.