Trygg Fotboll

En trygg fotboll är en fotbollsverksamhet som är inbjudande, säker och positiv för alla barn och ungdomar. 

En viktig grund i skapandet av den trygga idrottsmiljön är att försäkra sig om att föreningens barn- och ungdomsverksamhet har sin utgångspunkt i riktlinjerna i Fotbollens spela, lek och lär. Fotbollsföreningen ska ha dessa riktlinjer som grund när föreningen arbetar med sin egen värdegrund och policy men behöver då också ta hänsyn till föreningens unika förutsättningar och de utmaningar som finns i den aktuella föreningen.

Trygg Fotboll är en del av Svensk Fotbolls strategi 2035.

Föreningen har en nedskriven handlingsplan för trygg fotboll som:

  • Beskriver hur föreningen arbetar för medlemmarnas trivsel och välmående
  • Beskriver hur föreningen tar in begränsat registerutdrag
  • Beskriver föreningens rutiner för referenstagande
  • Innehåller ett flödesschema för hantering om händelser uppstår

Trygga fotbollsmiljöer

I föreningen kan ni jobba trygghetsskapande och då rekommenderas att ni använder ”Trygga Fotbollsmiljöer”. Stöttning i ert arbete kan ni få via ert distriktsförbund eller aktuellt RF-SISU distrikt.

SvFF:s flödesschema

SvFF har också tagit fram ett flödesschema som ett hjälpmedel och stöttning för förening utifall det uppstår oro i föreningen kring ett barns eller en ungdoms trygghet och säkerhet.

Att arbeta igenom detta dokument som en del i det förebyggande arbetet kan skapa en större trygghet i att kunna hantera de ärenden som uppstår och säkerställa att det hanteras på ett snabbt och säkert sätt.

Hur skapar vi en trygg matchmiljö? 

Ta fram en gemensam syn på vad syftet med föreningen är, hur vi ska ta oss dit och vilka värderingar som verksamheten ska bygga på. Ni kan få guidning och stöttning i form av processstöd och mallar som hjälper er i arbetet med att skapa en trygg matchmiljö. 

Ni kan få stöttning via Smålands Fotbollförbund eller RF-SISU Småland. 

Kontaktuppgifter

Tryggare tillsammans - Rädda Barnen

Rädda Barnen har utvecklat en webbutbildning för att ledare och föreningar som vill jobba med tryggare föreningsmiljöer. 

Tryggare tillsammans förening:

  • är uppbyggd så att ledare får möjlighet att reflektera över sitt ledarskap i olika situationer som är vanligt förekommande inom föreningslivet.
  • handlar bland annat om att öka medvetenheten kring risker, arbeta förebyggande, agera när något barn far illa eller när oro finns kring ett barn.
  • består av fem kapitel som alla bidrar till att skapa en tryggare verksamhet för barn.
  • har konkreta checklistor och metoder att använda i den egna föreningen.
  • bygger på barnkonventionen.
  • tar ungefär 30 minuter att genomföra.
  • är kostnadsfri.

Stopp min kropp!

Stopp! Min kropp! på fritiden vänder sig till barn mellan 7 och 12 år och är gjord av Rädda Barnen. Materialet kan hjälpa dig som ledare inom fotbollen eller annan idrott att tala med barnen om frågor som känslor, privata områden och samtycke.

Stopp! Min kropp! på fritiden består av:

  • Film
  • Handledning för vuxna
  • Arbetsmaterial för barn och unga

För vuxna finns även en inspelad föreläsning om materialet och hur ni som förening kan arbeta med frågorna (se ovan). Det finns också affischer som ni kan skriva ut för både barn och vuxna. 

Hjälp från Bris för dig som spelare

Barnens rätt i samhället, Bris, jobbar för ett bättre samhälle för barn. Men Bris har också ett samarbete med RF dit du som fotbollsspelare upp till och med 18 år kan vända dig om hjälp om det har hänt någonting du inte vill säga till dina föräldrar, lagkamrater eller ledare i din förening, om det är någonting du funderar på, eller om du bara mår dåligt. 

Det kan handla om såväl små som saker, men som du funderar över och vill ha hjälp med av erfarna och utbildade kuratorer.

Idrottsombudsmannen

Under 2018 öppnade RF funktionen idrottsombudsman. Idrottsombudsmannens uppgift är att:

  • ta emot ärenden, ge råd och vägledning
  • utreda ärenden som innehåller misstänkta förseelser enligt kap 14 RF:s stadgar (om bestraffning)
  • hantera ärenden med stöd av interna sakkunniga, till exempel jurist eller expert på barn- och ungdomsidrott
  • hantera ärendelogg i visselblåsartjänsten.

Du kontaktar idrottsombudsmannen på telefon 08-627 40 10 eller e-post idrottsombudsmannen@rf.se. Idrottsombudsmannen svarar i telefon på vardagar under kontorstid. Vid hög belastning kan det vara svårt att komma fram på telefon – lämna ett meddelande eller skicka e-post så blir du kontaktad.

Visselblåsaren

Sedan slutet på november har RF en visselblåsartjänst. Syftet är att göra det lättare att anmäla allvarliga missförhållanden inom idrotten. Visselblåsartjänsten är ett alternativ då det av någon anledning inte är möjligt att ta ärendet till förening eller förbund – till exempel då en person inte vill eller vågar anmäla. Visselblåsarärenden kan exempelvis handla om ekonomiska oegentligheter, övergrepp eller trakasserier.

RF:s visselblåsartjänst är krypterad och lösenordsskyddad. Alla meddelanden behandlas därmed konfidentiellt och den som anmäler har möjlighet att vara anonym.

Genom visselblåsartjänsten får en begränsad grupp hos RF meddelandet när en visselblåsning kommer in, och hanterar ärendet i ett särskilt system.

Mottagargruppen har ett antal uppgifter, exempelvis att:

  • gemensamt avgöra visselblåsningens karaktär och besluta om vidare åtgärd
  • anmäla misstänkt brott till polis
  • anmäla oro eller misstanke om att ett barn far illa till socialtjänsten. 

Läs mer om RF:s visselblåsartjänst eller skicka in ditt meddelande

För att ni som förening enklare ska kunna sprida vårt budskap kring Heja Fotboll har vi tagit fram en mängd material som är fritt för er att använda.

Matchskyltar

Delas årligen ut i samband med seriekonferenser, årsmöte och ungdomsledarträffar.
Hör av er till ellen.strand@svenskfotboll.se om er förening inte har fått någon skylt, matchväst eller matchkort.

Staffan Lindeborg läser budskapen. Budskapen finns även inlästa på en ljudfil. Kontakta Ellen Strand om ni vill ha denna.

För visning hemma i föreningen.

En kortare version att visa i föreningen.

För utskrift att delas ut till föreningens matchvärdar.

För presentation av Heja Fotboll inom föreningen.

Samtalsunderlag att jobba med i lagen.

Länk och QR-kod för publik, spelare och ledare

För att vi ska kunna få en överblick i hur stämningen är på och runt omkring matcherna i Småland, vill vi gärna att ni fyller i en kort enkät med frågor kring matchen. 

Länk och QR-kod för domare

För dig som domare önskar vi att ni fyller i en kort enkät om matchen du precis dömt. 

Kontaktperson