Om tränarutbildningen

Tränarutbildningens historia i svensk fotboll är lång. Sverige var en av de sju nationer som 1904 bildade FIFA och har alltid varit ett fotbollsland som prioriterat ledarskap, organisation och en verksamhet med hög kvalitet.

Enligt 1929 års verksamhetsberättelse i Svenska Fotbollförbundet hade ”…svensk fotbolls allmänna standard och utveckling stagnerat och vi höll på att distanseras av nationer som vi förut varit överlägsna.”

Fram till den tiden hade träning i stort sett bestått av spel och viss skotträning. Begreppet tränare fanns inte utan träningen leddes av rutinerade spelare och en erfaren ledare, medan en uttagningskommitté ansvarade för laguttagningen.

Förbundsstyrelsen tog 1931 beslutet att inrätta en Teknisk kommitté (TK) med uppdraget att ”arbeta för spelskicklighetens höjande inom svensk fotboll”. Redan under det första året skapades en plan för tränarutbildning i tre steg och drygt 200 deltagare fullföljde den första Distriktskursen.

UEFA:s roll i den svenska tränarutbildningen

1999 deklarerade UEFA introduktionen av UEFA Coaching Convention (UCC) som innebär direktiv för innehåll och metodik i alla tränarutbildningar i Europa. Detta innebär att alla UEFA-sanktionerade kurser har ett gemensamt grundläggande innehåll som alla länder måste tillämpa för att kunna utfärda utbildningsdiplom med UEFA:s officiella stämpel. Varje nationsförbund har också möjlighet att utforma stora delar av kurserna efter den egna fotbollskulturen men har alltså skyldighet att följa läro- och studieplaner enligt UCC.

Ett tränardiplom som är utfärdat för en UEFA-utbildning gäller i alla länder i Europa och äger alltså en internationell giltighet. På så sätt är det möjligt för varje tränare med en sådan licens att arbeta i andra europeiska länder.

Fortsatt utveckling av utbildningen

Utvecklingen inom Europa har fortsatt och omfattningen av tränarutbildningen och kraven på tränarlicens har ökat kraftigt och är numera en självklarhet i alla UEFA-länder. I samband med detta har Svenska Fotbollförbundet genomfört ännu en stor och övergripande revidering av hela utbildningsprogrammet, som nu omfattar en mängd olika kurser som var och en är riktad mot en särskild målgrupp, från barn- och ungdomstränare till professionella tränare på högsta elitnivå.

Svenska Fotbollförbundet erbjuder nu ett i alla avseenden uppdaterat utbildningsprogram bestående av så kallade nationella kurser inom distrikten såväl som internationella UEFA-godkända kurser som Svenska Fotbollförbundet ansvarar för centralt.

Det svenska tränarprogrammet

Överblick av tränarutbildningarna.

Utbildningarna styrs av riktlinjerna och överenskommelserna i nya UEFA Coaching Convention som är ramverket för en gemensam europeisk tränarutbildning.

Det svenska tränarprogrammet är uppbyggt med utbildningen SvFF D som grundutbildning, därefter väljs olika spår beroende på ditt intresse och vilken klassificering som du tränar. Som komplement till huvudspåren Senior och Ungdom finns specialiseringar, vilka kräver UEFA B som förkunskap.

  1. SvFF D
  2. UEFA C
  3. UEFA B
  4. UEFA A
    Arrangeras av Svenska Fotbollförbundet.
  5. UEFA PRO
    Arrangeras av Svenska Fotbollförbundet.
  1. SvFF D
  2. UEFA C
  3. UEFA B
  4. UEFA Youth B
    Arrangeras av Svenska Fotbollförbundet.
  5. UEFA Elite Youth A
    Arrangeras av Svenska Fotbollförbundet.
  1. SvFF D
  2. SvFF Målvakt D
  3. SvFF Målvakt C
  4. UEFA C
  5. SvFF Målvakt B
    Arrangeras av Svenska Fotbollförbundet.
  6. UEFA B
  7. UEFA Målvakt A 
    Arrangeras av Svenska Fotbollförbundet.
  1. SvFF D
  2. SvFF Futsal C
  3. UEFA Futsal B
    Arrangeras av Svenska Fotbollförbundet.

Förutom de officiella tränarutbildningarna finns en rad utbildningar som riktar sig mot ett särskilt område. De här utbildningarna varierar i omfattning, en del är korta utbildningar som kan genomföras under en kväll och riktar sig ofta till ideella barn- och ungdomsledare. Andra är mer omfattande specialistutbildningar som riktar sig till specialister som är del av större tränarteam.

Kompletterande utbildningar i Småland

Utöver det officiella programmet tillhandahåller vi kompletterande utbildningar i olika format och omfång, som finns att läsa mer under utbildningskatalogen. Dessa kan vara tillgängliga under längre tid eller engångstillfälle beroende på innehåll.